6 Şubat 2023 sabahı, Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depreme uyandık. Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye, Malatya, Hatay, Kilis, Gaziantep, Adıyaman gibi Güneydoğu illerinin etkilendiği Gaziantep’teki 7.4 büyüklüğündeki depremde çocuklarımız da malesef büyük bir travma yaşadılar. Çocuklarımıza depremi nasıl anlatmalıyız, çocuklardaki deprem travması için ne yapılabilir gibi soruların cevaplarını çocuklarda depremin yaralarını sarmak için ele alacağız.
Çocuklar için deprem konusu oldukça endişe verici ve korkutucu olabilir. Ancak depreme dair haberlerin ve konuşmaların duyulduğu bir ortamda çocuklarla hiçbir şey paylaşmamak onlar için daha kaygı verici bir duruma dönüşebilir. Diğer doğal felaketlerde olduğu gibi depremi çocukların yaşına uygun bir şekilde anlatmak endişelerini azaltabilir. Böylece kendilerini güvende hissederler.
Depremi Çocuklara Nasıl Anlatmalıyız?
Çocuklara depremi anlatırken doğru bilgileri yaş düzeyine uygun olarak vermelisiniz. Bunun için depremle ilgili temel bilgilere sahip olmalısınız. Bu bilgileri verirken yumuşak bir dille ve onları korkutmadan anlatmaya özen göstermelisiniz.
Depremin nasıl ve neden meydana geldiğini anlatabilir ve dünya için doğal bir süreç olduğundan bahsedebilirsiniz. Kar yağması, güneş açması gibi depremin de dünyamız için bir ihtiyaç olduğunu vurgulayabilirsiniz.
Deprem anında ihtiyaç olacak malzemelerin yer alacağı deprem çantasını çocuğunuzla birlikte hazırlayabilirsiniz. Çantanın içinde yer alan malzemeleri çocuğunuza tanıtabilirsiniz.
Depremle konulu çocuk kitaplarını kullanarak çocuklara depremin ne olduğunu anlatabilirsiniz.
Çocuklara depremi anlatırken oyunlardan ve oyuncaklardan faydalanabilirsiniz. Legolarla bir bina ya da tahta parçalarıyla bir kule yapabilir, sallantının ne olduğunu anlatabilirsiniz. Bunun için evinizdeki minderleri ya da kitapları da kullanabilirsiniz.
Yerin altındaki kayalardan ve onların hareketlerinden bahsedebilirsiniz. Bunun için varsa evdeki misketlerden faydalanabilirsiniz.
Depremle ilgili konuşurken çocuklara güven duygusunu hissettirmeniz çok önemli. Bunun için evdeki ve binanızın yakınındaki güvenli noktaları çocuğunuza gösterebilirsiniz. Deprem anında alınacak hayat üçgeni pozisyonunu oyun haline getirerek sırayla yapabilirsiniz.
Depremin Yaralarını Sarmak için Ne Yapabiliriz?
Depremin “gizli kahramanları”ndan bahsedebilirsiniz. AFAD, Kızılay gibi yardım kuruluşlarının insanların yardımına nasıl koştuğunu anlatabilirsiniz. İlk yardım ya da arama-kurtarma konulu bir tatbikat yapabilirsiniz.
AFAD’ın yapmış olduğu uyarıları çocuklarınızla birlikte okuyun ve uygulanabilir hale getirmeye çalışın.
AFAD Deprem Sonrası Tedbirleri
AFAD veya Kızılay gibi kurumlara yapılan yardımların ne kadar önemli olduğundan bahsedin ve mümkünse ilgili kurumlara bağış yapın. Böylece çocuğunuz yaşına rağmen depremin yaralarını sarmak için bir aksiyon almış olur.
AFAD Bağış Nasıl Yapılır?
AFAD’a bağış yapmak için resmi sitesinden yapmaya dikkat edin. AFAD’ın websitesine ulaşmak için tıklayın.
Her çocuğun ihtiyacı birbirinden farklıdır. Bu nedenle depremle ilgili çocukları dinlemek ve onların kaygılarını en aza indirmek çok önemlidir.
Multibem olarak vefat eden vatandaşlarımız için Allah’tan rahmet diliyor, yaralılara şifa diliyoruz.