Okul öncesi eğitimin bu kadar yaygınlaştığı ya da kitapların marketlerde bile karşımıza çıktığı günümüzde, çocukların erken yaşlarda kitaplarla tanıştığını söyleyebiliriz. Peki bunun ilerleyen yaşlarda kalıcı bir alışkanlığa dönüşmesini neden sağlayamıyoruz? Resimli çocuk kitaplarından daha ciddi kitaplara geçerken kimi, nerede kaybediyoruz? Başlarda “Kitap okumayı çok seviyorum” diye övünürken bu hali bir vicdan azabına ya da “Kitap okuyamıyorum ama sosyal medyadan ya da filmlerden her şeyi takip ediyorum” savunmasına nasıl dönüştürüyoruz? İşte tam bu noktada bu yazı, büyürken ardımızda bıraktığımız çok değerli bir alışkanlığı hatırlamak ve onu yeniden bugüne taşıyabilmek için yazıldı. Bunun için önümüze “kitap”ların ilk düştüğü yani ipe ilk düğümü attığımız zamana yakından bakmamız gerekiyor.
Kendi hayatımızda kitaplardan ne zaman vazgeçtiğimizi hatırlarsak çocuklarımıza kalıcı bir deneyim kazandırabilme yolunda önemli bir adım atmış oluruz.
Kitapla Gerçek Bir Bağ Kurmak Önemli
Bugün yetişkin olan birçok insan için kitaplara ulaşma şartları günümüz imkânlarından biraz daha farklıydı. Kitap tutkunları için bir kitaba sahip olmak o kadar da kolay değildi. Kitap satın almak için para biriktirmek, aile büyüklerinden seni bir yere götürmesini istemek ve sonrasında istediğin kitabın gerçekten gerekli olduğuna onları ikna etmek gerekiyordu. Resimli ama az sayfalı çocuk kitapları birçoğunun gözünde israf; daha kalın ve çabuk bitmeyecek kitapları seçmek ise daha akıllıca bir seçim olarak görülüyordu. Tüm bu süreçleri geçtikten sonra elimizde tuttuğumuz “O Kitap” çok değerli bir hazine gibiydi. Bu yüzden olsa gerek en az on kere baştan sona okunur hatta bazı cümleleri ezberlenirdi. Aramızda evinde kütüphanesi olan ya da ailesi kitap hediye eden şanslılarımız da vardı. Bu durumda onlarla “kitap arkadaş”ı olmak kitaplara ulaşmak için harika bir fırsat demekti.
Örnekleri çoğaltmak mümkün… Mesela birine kitap hediye etmek çok değerli bir tercihti, ona gerçekten kıymet verdiğini gösterirdi. Herkes herkese kitap hediye etmezdi, bu kitap severler arasında gizli bir sır gibiydi. Bu satırları okurken gözünüzde biri canlandı mı ya da sizin anılarınızda bu deneyimin bir yeri var mı? Tam tersi de mümkün tabi ki. Biri sizi kitap okumaya zorlamış ya da sevdiğiniz bir anla kitap arasında bir seçim yapmak zorunda kalmış da olabilirsiniz. Ya da yeterince kitap okumadığınız, okuyamadığınız için geri planda kalmış olabilir ve bu yüzden kitapçının önünden geçerken “Ne kadar çok okumadığım kitap var” diyerek kendinizi tedirgin de hissediyor olabilirsiniz. Bu örnekleri de çoğaltmak mümkün… Kitap okuduğu için övülen ya da “Yeter artık o kitabı bırak elinden” diyerek kendisine kızılan kadar kitap okumadığı için terslenen de birçok kişi bulabiliriz. Ama tüm bunların ortak bir noktasının olduğunu söyleyebiliriz.
Olumlu ya da olumsuz ortada kitapla kurulan bir bağ var; kitaplar, zihinlerdeki bir duyguyu ya da bir anıyı tetikliyor. Bu yüzden ilk adımı atarken kitaplarla “gerçek bir bağ” kurmalıyız. Eğer bu ilişkiyi geçmişte yanlış kurmuşsak işe yeni kitaplar alarak değil önce bu duyguyu tamir ederek başlamalıyız.
Bu yüzden yol arkadaşımızı seçerken dikkatli ve özenli olmalıyız. Çünkü kimi zaman heyecanlı, kimi zaman sıkıcı, kimi zaman maceralı, kimi zaman sakinleştirici kimi zaman da öğretici olan bu yolculukta yol arkadaşımızın seçimi çok önemli. Dolayısıyla kitap seçerken özellikle de çocuklarımızı kitaplarla tanıştırırken elimiz, kelimelerden etkileniyorlarsa duygularını paylaşacakları; resimlerle ilgileniyorlarsa hayal güçlerini zenginleştirecekleri kitaplara gitmeli.
Çocuklarımızın kütüphanesini oluştururken bir yol arkadaşlığı hikâyesinin parçalarını birleştirdiğimizi de unutmadan hareket etmeliyiz. Başka bir deyişle çocuklarımıza yeni bir alışkanlık kazandırırken, hayatına yeni bir insanı, yeni bir oyuncağı ya da bugünkü konumuz olan yeni bir kitabı dahil ederken duygularının ve kurdukları duygusal bağların farkında olmalıyız.
Çocuklarda Duygu Derinliği
“Gözlerinizi kapatıp bir dünya hayal edin. Öyle güzelliklerle dolu olsun ki masallarda yer bulsun. Baharın gelişi ressamlara, yağmurlar ise şairlere ilham olsun. Bu dünyada doğa ve tabiat ahenkle varlığını sürdürsün. İçerisindeki ağaçların ve bitkilerin her birinin farklı farklı yaprakları olsun. Sert, yumuşak, büyük, küçük, tırtıklı, girintili, dalgalı, sivri, dikenli… Aynı şekilde her bir çekirdeğin rengi de şekli de farklı olsun. Fakat bu dünyada yaşayan büyükler, çocuklarını bu güzelliklerden uzak tutsun. Sanki unutmuş olsun bu dünyada yaşayanlar, doğanın tasarımı desteklediğini, çeşitlilik sunduğunu, farkındalık uyandırdığını, zengin olduğunu, yardımlaşmayı gerektirdiğini, yazmak anlamına geldiğini, sayıları barındırdığını, hissiyatımızı kuvvetlendirdiğini, düşündürdüğünü ve keşfettirdiğini ve daha nicesini…”
Bir masal başlangıcı gibi değil mi? Bir masal değil ama hayal kurmayı ve çocukları çok seven bir yazarın çocuklar için yeşerttiği umutlarının neticesi bu kitap. Uzman Pedagog Semra Alkan tarafından yazılan Çocuklarda Duygu Derinliği, “Kendim İçin Yapabileceklerim”, “Başkaları için yapabileceklerim”, “Hayvanlar için yapabileceklerim”, “Çevrem için yapabileceklerim” başlıklarıyla çocuklarda duygu derinliğinin başlangıcını oluşturacak örnek uygulamaları içeriyor. Bu uygulamaları çocuğunuzla birlikte denediğinizde onun kendisine, çevresine ve doğaya karşı bakışını ve ilgisini derinleştirebilirsiniz. Aslında tüm bunları yaparken sizi hayata bağlayan temel bağları da düşünebilir ve böylece kendimize, çocuğumuza ve çevremizde akıp giden hayata daha farklı bir gözle bakabilirsiniz.
Yol Arkadaşım Kitaplar – Hüsniye Gülsev Koç
Çocuklarda Duygu Derinliğini Kitabını Nereden Tedarik Edebilirim?
Kitabı tedarik etmek için Multibem Kitap Parkımıza gelebilir, multibemkitap.com internet adresimizden bu bağlantıya tıklayarak edinebilirsiniz. Aynı zamanda seçili Multibem kitaplarını e-bebek mağazalarına gidip inceleyebilir, idefix ve D&R internet mağazalarından satın alabilirsiniz. E-bebek mağazalarında bulunan kitaplarımıza bu bağlantıdan ulaşabilir ve idefix ile D&R mağazaları ile ilgili haberimize bu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Multibem Yayınları Trendyol Mağazasına ulaşmak için de bu bağlantıya tıklamanız yeterli!